Klacht bespreken op school Als een ouder zich zorgen maakt of ontevreden is over het handelen van een medewerker, verwachten we dat een ouder daarover in gesprek gaat met die medewerker. Het is aan de medewerker om goed in beeld te krijgen waar de zorgen zitten en wat daaraan gedaan kan worden. Als dat niet leidt tot tevredenheid bij beide partijen, kan de schooldirecteur ingeschakeld worden.
Externe vertrouwenspersoon en interne contactpersoon
In uitzonderlijke situaties kan het zijn dat de ouder niet direct een klacht of zorg wil bespreken met de medewerker of directeur. In dat geval is er de mogelijkheid om contact te leggen met de externe vertrouwenspersoon. Deze functionaris is niet werkzaam bij OOadA en daarmee onafhankelijk. Zij kan advies geven en met instemming van de klager, nagaan of door bemiddeling een oplossing kan worden bereikt.
Een vertrouwenspersoon kan een melder van een klacht begeleiden en ondersteunen bij eventuele verdere stappen, bijvoorbeeld richting het schoolbestuur, de Landelijke Klachtencommissie, hulpverlening of justitie.
Daarnaast hebben we op de Merkelbachschool altijd minimaal één interne contactpersoon. De interne contactpersoon is een teamlid. Beide functies zijn erop gericht intermediair te zijn bij klachten van leerlingen, ouders en medewerkers. Zij luisteren, ondersteunen bij het verhelderen van de klacht, informeren over de klachtenregeling en helpen mee bij de vervolgstappen.
In het begin van elk nieuw schooljaar zullen de interne contactpersonen zichzelf altijd voorstellen middels een brief. Onze interne vertrouwenspersoon (tevens anti-pestcoördinator) is Ester van Rooij. Haar contactgegevens zijn op te vragen bij de administratie van de school door te mailen naar administratie[at]merkelbachschool.nl .
De volledige klachtenregeling van OOadA, hoe een klacht in te dienen en de gegevens van de externe vertrouwenspersoon zijn op de website van OOadA te vinden.