Groep 8

Welkom op de groepspagina van groep 8!

 

De leerlingen van groep 8 zitten in een bijzonder schooljaar, want het is het laatste jaar op de basisschool. En daar hoort natuurlijk bij dat er flink gewerkt moet worden, maar we hopen ook op veel gezellige en fijne momenten met elkaar. 

Voor activiteiten waarbij we begeleiding door ouders nodig hebben informeren we u ook via de mail. 

 

Hieronder is o.a. regelmatig een verslag van de dagelijkse gang van zaken in de klas te vinden. Ook zorgen we er samen voor dat het opgegeven huiswerk op de site terug te vinden is. Handig, zo kun je altijd checken of het goed in je agenda staat!

 

We kijken uit naar dit schooljaar, en maken er met elkaar een bijzondere tijd van!

Schooljaar 2018 - 2019

 

 

 

 

Activiteiten:

Klassenbezoek van meneer Korsah uit Ghana.

 

Op donderdag 13 september bezocht meneer Korsah uit Ghana onze klas. Groep 8 kreeg hierdoor een mooie kans om te oefenen met Engels. Meneer Korsah is in Nederland om op verschillende scholen te kijken naar hoe wij lesgeven en hoe de kinderen leren. De opgedane kennis neemt hij mee naar Ghana, om daar op zijn eigen school mee aan de slag te gaan.

Er waren van tevoren goede interviewvragen bedacht.

We wilden zoveel weten en waren verbaasd dat er zulke grote verschillen bestaan tussen de school in Ghana en de school hier. De kinderen maken een verslag van het bezoek. We plaatsen dit binnenkort op de groepspagina.

 

Maandag 24 september 2018

Vanmorgen begon de dag heel gewoon, met een kring. Nou ja, gewoon. In groep 8 doen we eigenlijk geen kring meer zoals dat in andere klassen gaat. Omdat het voor groep 8 belangrijk is om te weten wat er zoal gebeurt in de wereld is er elke week een 'actualiteitenkring'. Dat betekent dat een of twee kinderen een onderwerp uit het nieuws van de afgelopen week kiezen. Dat onderwerp wordt besproken in de kring. De kinderen die aan de beurt zijn bedenken twee of drie vragen over het onderwerp. Maar, dat kunnen ook stellingen zijn. Net zoals bij het vak 'Discussieren kun je leren'. Soms zijn de onderwerpen ook heel geschikt om verder over door te praten. Vanmorgen raakten we (bijna) niet uitgepraat over het onderwerp 'de ruimte'. Een goed uitgangspunt om hier een project van te maken met elkaar. Dus als je thuis een interessant boek hebt over de ruimte, sterren, planeten, of iets wat daarop lijkt, neem het mee naar school!

 

Vragen die we hopen te gaan beantwoorden:

- Hoe kan het dat een meteoriet door de dampkring van de aarde kan komen en dan niet altijd verpulverd wordt?

- Wat is zwaartekracht nu precies? Kunnen we zwaartekracht zien, of misschien wel zichtbaar maken?

 

Wij zijn benieuwd. Wordt vervolgd!

 

Donderdag 27 september 2018

Algemene Ouderavond op de Merkelbachschool. Met natuurlijk een uitgebreid informatief programma in groep 8. Met onder andere informatie over de kernprocedure, het schoolkamp en allerlei activiteiten komend schooljaar.

 

Woensdag 3 oktober 2018

Vandaag is de Kinderboekenweek begonnen! Op ons schoolplein stonden vanochtend allemaal beroemde hoofdpersonen uit kinderboeken. Jip en Janneke hadden Takkie de hond bij zich, Hennie de Heks kwam even aangevlogen en Pipi Langkous vroeg aan de kinderen of ze hun spierballen wilden laten zien. 

Ons kleurrijke gezelschap bestond verder onder andere uit Wally (waar is Wally), een heel eng figuur waar je 'Kippenvel!' van kreeg, en nog meer herkenbare figuren uit kinderboeken. De kinderen keken hun ogen uit. In de groep besteden we deze week (extra veel) aandacht aan leesbevordering en boekpromotie. In onze schoolbibliotheek zijn ook weer nieuwe boeken aanwezig, waar we ook met groep 8 dankbaar gebruik van maken.

 

Het was helemaal een bijzondere dag vandaag. Na de opening van de Kinderboekenweek hebben we een natuurles gehad van juf Mirjam van Natuur- en Milieu Educatie.

De kinderen mochten een 'mini-excursie' uitzetten op een bijzonder plekje op het schoolplein. Niet voor zichzelf... maar voor een insect dat bij ons op het schoolplein woont.

Zo keken we eens wat beter, of liever gezegd met andere ogen naar ons schoolplein.

De kinderen waren erg enthousiast. 

 

 

Bij de Albert Heijn op het Gelderlandplein was vandaag een 'Buurtlunch'. Omdat het de week tegen Eenzaamheid is en groep 8 graag anderen helpt hebben we met veel plezier geholpen bij de lunch voor mensen die in de buurt van onze school wonen.

Een leuke bijkomstigheid: ouders waren ook uitgenodigd en in het kader van de Kinderboekenweek mochten onze kinderen - met microfoon een stukje uit een eigen meegebracht boek voorlezen.

Na afloop kregen de kinderen een groot compliment, want ze hebben hard (en professioneel!) gewerkt. Mooi om te zien hoe graag de kinderen iets voor een ander doen. En dat achteraf bij de nabespreking in de klas meerdere keren genoemd wordt dat je daar zelf ook een fijn gevoel van krijgt.

Wij zijn trots op onze achste groepers!

   

 

Maandag 29 oktober 2018

De herfstvakantie zit er weer op! Na een heerlijke week vrij is in alle groepen begonnen met een nieuw Project. We werken de komende twee weken aan onze vaardigheden op het gebied van 'Computational Thinking' en gaan met onze 'technische skills' een probleem op het gebied van duurzaamheid aanpakken. Klinkt nu nog best ingewikkeld, maar met de technische vaardigheden van groep 8 wordt dit vast een interessant project!

 

 

Maandag 28 januari 2019

 

Nieuwskring werd DKJL-les

 

In groep 8 starten we elke maandagmorgen met een Nieuwskring. Vandaag was het de beurt aan Makagbe. Zij had namelijk het nieuws gelezen/gehoord dat er veel nepmerkkleding via Instagram wordt verkocht. Omdat dit vooral onder jongeren vaak voorkomt, vond Makagbe het een interessant onderwerp om er een nieuwskring over te houden.

Nou, dat bleek een schot in de roos. Enerzijds omdat Makagbe er een echte les van had gemaakt, waarbij ze uitlegde waarom ze voor dit onderwerp gekozen heeft, maar ook de moeilijke woorden verduidelijkte aan de klas. Een filmpje van het NOS journaal vulde onze bestaande kennis over het onderwerp aan.

Van welke merken wordt het vaakst fake-kleding aangeboden via Instagram?

Makagbe had zich uitgebreid in het onderwerp verdiept en door alle achtergrondinformatie die zij wist te vertellen werd het een ontzettend interessante les.

Gaandeweg stelden de kinderen zichzelf de vraag: Zou ik het doen? Zou ik nep-merkkleding kopen of verkopen via internet als ik de kans kreeg. De meeste kinderen wisten wel dat dit illegaal is en wisten om die reden dan ook duidelijk te maken dat zij dit niet zouden doen. Echter, enkelen bekeken het ook vanuit het oogpunt van snel en gemakkelijk geld verdienen. En dan stel je jezelf ook de vraag: Wie doe je er eigenlijk kwaad mee?

 

Tijdens het groepsgesprek dat volgde werd door Makagbe goed doorgevraagd, reageerden de kinderen op elkaar en stelden elkaar uiteindelijk ook uitdagende vragen. 

 

Na afloop volgde een daverend applaus voor Makagbe, die zich volgens de juf meteen in mag schrijven bij de pabo, want lesgeven, dat kan ze al! Maar ook de klas werd gecomplimenteerd, want wat kunnen ze dit al goed. Doordat wij wekelijks discussieren over actuele onderwerpen hebben de kinderen al flink wat spreekkilometers gemaakt. 

 

Discussieren is leuk, nuttig en we leren zoveel van elkaar! (Zelfs de juf leert nog elke dag nieuwe dingen in groep 8)

 

Woensdag 6 februari

Joehoeeee! Wij zijn begonnen met nadenken over onze afscheidsmusical! Natuurlijk is dit een van de leukste dingen om te doen als je in groep 8 zit. Juf Jose gaat ons helpen, omdat zij al veel ervaring heeft met musicals. 

We hebben vandaag een aantal musicals bekeken en besproken welke we willen gaan doen. Welke het is geworden houden we natuurlijk nog even stil! 

 

Donderdag 14 februari 

Op 14 februari gingen we picknicken met de klas. Iedereen had iets lekkers meegenomen zoet en zoutig. Omdat wij super hard werkten en het was lekker weer, had de juf besloten dat we gingen picknicken. We gingen naar het Amstelpark. Eerst mochten we naar het doolhof iedereen vond het super leuk! Daarna gingen we eventjes spelen daarna gingen we eten. We moesten eigenlijk voor 12 uur weg maar wij wilden langer blijven dus iedereen ging hun ouders bellen om te zeggen dat we wat langer bleven. We gingen nog op het kabelbaan en we hadden het super leuk en gezellig!!! Maar helaas moesten we daarna weer terug naar school. Maar het was wel een leuk uitje!

 

Donderdag 7 maart  

 

Merkelbach blog | door Lars Buter

Laatste tijd is er veel gebeurd, zoals dat we naar het Verzetsmuseum zijn gegaan.

Voordat wij naar het Verzetsmuseum gingen kwamen twee mensen genaamd Sonja en Rom.

Ze vertelden over hun ouders die naar Dachau waren gestuurd in de Tweede Wereldoorlog.

Toen dat klaar was gingen we met het openbaar vervoer naar het Verzetsmuseum.

Daar aangekomen kregen we een instructie en een filmpje te zien.

We werden daar in vier groepen verdeeld met één rondleidster.

Het ging over kinderen uit de tweede wereldoorlog.

Henk,Eva,Jan en Nelly.

Henk: hongersnood en neutraal.

Eva: joods en vluchteling uit Oostenrijk.

Jan: verzet.

Nelly: zat in de jeugdstorm van de NSB.

 

Het verzetsmuseum | door Oemajja Bouaissa

Het verzetsmuseum was heel erg leerzaam. Ik heb veel geleerd over hoe ze daar leefden of hoe ze gingen schuilen. Zoals: 

Eva: zij was Joods en mensen zeiden vaak: 'Vieze Jood'. Dat vond zij niet leuk, ze woonde naast het huis van Anne Frank. Eva moest steeds ergens anders naar toe, omdat ze niet veilig was thuis. Uiteindelijk waren haar vader en haar broer dood gegaan en Eva en haar moeder gingen vluchten, want ze waren hen vergeten bij de ziekenkamer.

Er waren nog drie andere kinderen:

 

Nelly: Ze woonde in Zeeland. Iedereen zei dat ze een 'vieze NSB'er' was. Nelly zat ook bij de Jeugdstorm, daar deed ze haar favoriete sport: hoogspringen.

Nadat alle Nederlanders waren bevrijd moesten ze mee, want ze werden gevangen, maar Nelly moest naar Duitsland. Haar vader moest de andere NSB'ers helpen om naar Duitsland te komen. Nelly moest uiteindelijk terug naar Nederland, ze werd daar gevangen gehouden door de Russen en ze werden geslagen als straf. Ze dacht: waarom ben ik hier beland? Toen werd ze vrij gelaten en ze gingen wonen in Amsterdam. Niemand wilde met hen omgaan, omdat ze NSB'ers waren.

 

Henk: 

Hij verzamelde dingen van de Duitsers. Zijn broer vond het niks. Hij had kogels gevonden. Daar ging hij kruit uithalen. Hij had ook een wrak gevonden van een vliegtuig. 

 

Jan: 

Zijn vader was dominee. Hij hielp veel onderduikers. Hij maakte bunkers voor de onderduikers. Hij zat ook inhet verzet. Op een dag vielen Duitse politiemannen Jans huis binnen. Jan heeft de rest van de oorlog ondergedoken gezeten. Voor de veiligheid had hij een andere naam. 

 

In onze klas waren Rom en Sonja op bezoek. Roms vader was piloot en een verzetsheld. Sonja's vader en moeder hadden een eigen bedrijf van lijm en het bedrijf verhuisde naar Zeeland. 

 

Woensdag 27 maart

Momenteel zijn we bezig met de Projectweken Onderzoekend Leren over 'Betaalmiddelen'.

Maandagmorgen was er in de school een ruilmarkt. Kinderen hadden allemaal iets van thuis meegenomen, dat voor hen geen waarde meer heeft. Iets wat ze kwijt wilden, wat geruild mocht worden.

Groep 8 ruilde geestdriftig mee. Van spinners tot en met leesboeken, er kwam van alles voorbij. En rond 8.50 uur, na de ruilmarkt, werd 'de buit' vol trots aan elkaar geshowed in de klas.

 

Direct daarna kwamen er twee medewerkers van de ABN AMRO bank in de klas om met ons de CashQuiz te spelen. Tijdens deze quiz (die best veel moeilijke vragen bevatte) hebben we het gehad over hoe wij eigenlijk zelf omgaan met ons geld. Zijn de kinderen in groep 8 'Big Spenders' of juist 'Echte spaarders'?

Wat in elk geval duidelijk werd, gaandeweg de ochtend, was dat de kinderen heel veel weten over geld en moderne betaalmiddelen. De bankmedewerkers waren verbaasd met de aanwezige kennis bij de kinderen.

 

Op dinsdagmiddag hebben we de draad weer opgepakt en zijn we verder gaan werken aan het project. 

In drie groepen deden we een 'ontdekcircuit'. 

Hierbij is het belangrijk om al je zintuigen te gebruiken. 

Er kwam onder andere een buisje met vreemd wit poeder voorbij. Wasmiddel? Suiker? En wat heeft dit met betaalmiddelen te maken? Een paar waaghalzen durfden het zelfs aan om even te proeven van de harde witte korrels.

En wat bleek? Het was zout! Gewoon zout, wat heeft dat met geld te maken, zul je denken?

Ook hier kwam een van de leerlingen snel met het goede antwoord op de proppen.

 

In de Romeinse tijd werd 'sal' (zout) als betaalmiddel gebruikt. Tegenwoordig kennen we nog het woord 'salaris', wat hiervan afgeleid is. En wat denk je van het woord 'saldo'? En het Engelse woord 'sale', zou dat ook iets te maken hebben met zout?

 

De kinderen breiden zo hun kennis over 'geld en betaalmiddelen' gaandeweg uit. Door zich te verwonderen, gebruik te maken van hun zintuigen. Maar ook door samen te werken, samen vragen te stellen of die van elkaar te beantwoorden.

 

Vandaag, woensdag, hebben we de Big Mac Index bekeken, besproken wat dit nu eigenlijk is en hebben we in groepjes uitgezocht wat een Big Mac in verschillende landen kost.

Waarom is de Big Mac goedkoop in Egypte en duur in Amerika?

Wat is eigenlijk 'goedkoop'? En wat is 'duur'?

 

 

Dit roept alweer een heleboel vragen op. Genoeg om heel snel weer verder op onderzoek uit te gaan.

Maar eerst gaan we morgen genieten van de Kunstschooldag. 

 

Wordt vervolgd!

 

28 maart 2018 | Kunstschooldag

Op donderdag 28 maart en vrijdag 29 maart was het in heel Amsterdam Kunstschooldag. Een dag waarop alle achtste groepers de kans krijgen om bij verschillende kunst- en cultuurinstellingen een workshop te volgen, een concert bij te wonen of een tentoonstelling te bezoeken.

Onze groep 8 was in drie kleinere groepen verdeeld. Elk groepje had een eigen programma en een eigen begeleider. Het was fijn dat we voor de hele dag een ov-kaart hadden gekregen, zodat we makkelijk van de ene naar de andere activiteit konden reizen.

Al vroeg gonsde het van de drukte op station Amsterdam Zuid. De achtstegroepers waren goed herkenbaar. Kinderen spraken elkaar aan: 'Gaan jullie ook naar.....?' 'Nee, wij zijn onderweg naar.....' 

In onze klas was er een groep die als eerste naar Paradiso mocht. Daar trad Tabitha op, met het liedje 'Hij is van mij.' Dit viel natuurlijk erg in de smaak bij de kinderen.

 

Gelukkig was het programma voor de andere groepen ook erg vermakelijk en leerzaam. Van een documentaire en debat in de Balie tot en met een interactieve rondleiding door het Amsterdam Museum. 

De kinderen kwamen met veel enthousiaste verhalen terug in de klas. 

 

 

 

Huiswerk: 

Neem je schoolagenda (schooljaar 2018 - 2019) elke dag mee naar school. En mee naar huis aan het einde van de dag! 

 

 

Dinsdag 25 september:

Informatieverwerking: Les 2, blz. 5 en 6 maken

 

Dinsdag 2 oktober:

Informatieverwerking: Les 3, blz. 7 en 8 maken

 

Woensdag 3 oktober:

Werkwoordspelling: blad 1a en blad 1b maken 

 

Dinsdag 9 oktober:

Informatieverwerking: les 4 af.

 

Woensdag 10 oktober: 

Engels: toets Unit 1

Alle woorden Engels -> Nederlands en andersom

 

Werkwoordspelling: blad 1.1 en blad 1.2 maken

 

Vrijdag 12 oktober:

Dictee thema 1 spelling. Zie hiervoor het woordpakket.

 

Dinsdag 16 oktober:

Informatieverwerking les 5 af

 

Woensdag 17 oktober:

Werkwoordspelling: blad 2a en 2b af

 

Donderdag 18 oktober:

rekenen taak 1 af.

 

Dinsdag 6 november:

informatieverwerking les 6 maken

 

Woensdag 7 november:

werkwoordspelling blad 2.1 en 2.2

 

Donderdag 8 november:

rekenen Taak 2 Bankzaken

 

Dinsdag 13 november:

Informatieverwerking les 7

 

Woensdag 14 november:

Werkwoordspelling blad 3a en 3b

 

Donderdag 15 november:

Topo toets blok 1

 

Vrijdag 16 november:

Dictee blok 2 

 

Donderdag 22 november:

Rekenen taak 3

 

Dinsdag 11 december:

informatieverwerking les 10 


Woensdag 12 december:

werkwoordspelling: 4.1 en 4.2 


Donderdag 13 december:

toets Engels Unit 2 rechterrij Engels-Nederlands en Nederlands- Engels 

 

Dinsdag 18 december:

Topo Blok 1 inhalen (niet alle kinderen)

 

Dinsdag 18 december:

Informatieverwerking: les 11

 

Woensdag 19 december:

werkwoorspelling: Blad 5a en blad 5b

 

Donderdag 20 december:

Rekenen: taak 4 af

 

Dinsdag 29 januari:

Informatieverwerking taak 13

 

Woensdag 30 januari: 

Spelling taak 5.1 en 5.2

 

Donderdag 31 januari:

Rekenen taak 5

 

Dinsdag 5 februari:

Informatieverwerking taak 14

 

Woensdag 6 februari:

Spelling Taak 6a en 6b

 

Donderdag 7 februari:

Rekenen taak 6

 

Donderdag 14 februari:

Engels toets Unit 3 linkerkolom E-N en N-E

 

Donderdag 28 januari:

Engels toets Unit 3 rechterkolom E-N en N-E