Groep 8

Welkom op de groepspagina van groep 8!

 

De leerlingen van groep 8 zitten in een bijzonder schooljaar, want het is het laatste jaar op de basisschool. En daar hoort natuurlijk bij dat er flink gewerkt moet worden, maar we hopen ook op veel gezellige en fijne momenten met elkaar. 

Voor activiteiten waarbij we begeleiding door ouders nodig hebben informeren we u ook via de mail. 

 

Hieronder is o.a. regelmatig een verslag van de dagelijkse gang van zaken in de klas te vinden. Ook zorgen we er samen voor dat het opgegeven huiswerk op de site terug te vinden is. Handig, zo kun je altijd checken of het goed in je agenda staat!

 

We kijken uit naar dit schooljaar, en maken er met elkaar een bijzondere tijd van!

Schooljaar 2018 - 2019

 

 

 

 

Activiteiten:

Klassenbezoek van meneer Korsah uit Ghana.

 

Op donderdag 13 september bezocht meneer Korsah uit Ghana onze klas. Groep 8 kreeg hierdoor een mooie kans om te oefenen met Engels. Meneer Korsah is in Nederland om op verschillende scholen te kijken naar hoe wij lesgeven en hoe de kinderen leren. De opgedane kennis neemt hij mee naar Ghana, om daar op zijn eigen school mee aan de slag te gaan.

Er waren van tevoren goede interviewvragen bedacht.

We wilden zoveel weten en waren verbaasd dat er zulke grote verschillen bestaan tussen de school in Ghana en de school hier. De kinderen maken een verslag van het bezoek. We plaatsen dit binnenkort op de groepspagina.

 

Maandag 24 september 2018

Vanmorgen begon de dag heel gewoon, met een kring. Nou ja, gewoon. In groep 8 doen we eigenlijk geen kring meer zoals dat in andere klassen gaat. Omdat het voor groep 8 belangrijk is om te weten wat er zoal gebeurt in de wereld is er elke week een 'actualiteitenkring'. Dat betekent dat een of twee kinderen een onderwerp uit het nieuws van de afgelopen week kiezen. Dat onderwerp wordt besproken in de kring. De kinderen die aan de beurt zijn bedenken twee of drie vragen over het onderwerp. Maar, dat kunnen ook stellingen zijn. Net zoals bij het vak 'Discussieren kun je leren'. Soms zijn de onderwerpen ook heel geschikt om verder over door te praten. Vanmorgen raakten we (bijna) niet uitgepraat over het onderwerp 'de ruimte'. Een goed uitgangspunt om hier een project van te maken met elkaar. Dus als je thuis een interessant boek hebt over de ruimte, sterren, planeten, of iets wat daarop lijkt, neem het mee naar school!

 

Vragen die we hopen te gaan beantwoorden:

- Hoe kan het dat een meteoriet door de dampkring van de aarde kan komen en dan niet altijd verpulverd wordt?

- Wat is zwaartekracht nu precies? Kunnen we zwaartekracht zien, of misschien wel zichtbaar maken?

 

Wij zijn benieuwd. Wordt vervolgd!

 

Donderdag 27 september 2018

Algemene Ouderavond op de Merkelbachschool. Met natuurlijk een uitgebreid informatief programma in groep 8. Met onder andere informatie over de kernprocedure, het schoolkamp en allerlei activiteiten komend schooljaar.

 

Woensdag 3 oktober 2018

Vandaag is de Kinderboekenweek begonnen! Op ons schoolplein stonden vanochtend allemaal beroemde hoofdpersonen uit kinderboeken. Jip en Janneke hadden Takkie de hond bij zich, Hennie de Heks kwam even aangevlogen en Pipi Langkous vroeg aan de kinderen of ze hun spierballen wilden laten zien. 

Ons kleurrijke gezelschap bestond verder onder andere uit Wally (waar is Wally), een heel eng figuur waar je 'Kippenvel!' van kreeg, en nog meer herkenbare figuren uit kinderboeken. De kinderen keken hun ogen uit. In de groep besteden we deze week (extra veel) aandacht aan leesbevordering en boekpromotie. In onze schoolbibliotheek zijn ook weer nieuwe boeken aanwezig, waar we ook met groep 8 dankbaar gebruik van maken.

 

Het was helemaal een bijzondere dag vandaag. Na de opening van de Kinderboekenweek hebben we een natuurles gehad van juf Mirjam van Natuur- en Milieu Educatie.

De kinderen mochten een 'mini-excursie' uitzetten op een bijzonder plekje op het schoolplein. Niet voor zichzelf... maar voor een insect dat bij ons op het schoolplein woont.

Zo keken we eens wat beter, of liever gezegd met andere ogen naar ons schoolplein.

De kinderen waren erg enthousiast. 

 

 

Bij de Albert Heijn op het Gelderlandplein was vandaag een 'Buurtlunch'. Omdat het de week tegen Eenzaamheid is en groep 8 graag anderen helpt hebben we met veel plezier geholpen bij de lunch voor mensen die in de buurt van onze school wonen.

Een leuke bijkomstigheid: ouders waren ook uitgenodigd en in het kader van de Kinderboekenweek mochten onze kinderen - met microfoon een stukje uit een eigen meegebracht boek voorlezen.

Na afloop kregen de kinderen een groot compliment, want ze hebben hard (en professioneel!) gewerkt. Mooi om te zien hoe graag de kinderen iets voor een ander doen. En dat achteraf bij de nabespreking in de klas meerdere keren genoemd wordt dat je daar zelf ook een fijn gevoel van krijgt.

Wij zijn trots op onze achste groepers!

   

 

Maandag 29 oktober 2018

De herfstvakantie zit er weer op! Na een heerlijke week vrij is in alle groepen begonnen met een nieuw Project. We werken de komende twee weken aan onze vaardigheden op het gebied van 'Computational Thinking' en gaan met onze 'technische skills' een probleem op het gebied van duurzaamheid aanpakken. Klinkt nu nog best ingewikkeld, maar met de technische vaardigheden van groep 8 wordt dit vast een interessant project!

 

 

 

Huiswerk: 

Neem je schoolagenda (schooljaar 2018 - 2019) elke dag mee naar school. En mee naar huis aan het einde van de dag! 

 

 

Dinsdag 25 september:

Informatieverwerking: Les 2, blz. 5 en 6 maken

 

Dinsdag 2 oktober:

Informatieverwerking: Les 3, blz. 7 en 8 maken

 

Woensdag 3 oktober:

Werkwoordspelling: blad 1a en blad 1b maken 

 

Dinsdag 9 oktober:

Informatieverwerking: les 4 af.

 

Woensdag 10 oktober: 

Engels: toets Unit 1

Alle woorden Engels -> Nederlands en andersom

 

Werkwoordspelling: blad 1.1 en blad 1.2 maken

 

Vrijdag 12 oktober:

Dictee thema 1 spelling. Zie hiervoor het woordpakket.

 

Dinsdag 16 oktober:

Informatieverwerking les 5 af

 

Woensdag 17 oktober:

Werkwoordspelling: blad 2a en 2b af

 

Donderdag 18 oktober:

rekenen taak 1 af.

 

Dinsdag 6 november:

informatieverwerking les 6 maken

 

Woensdag 7 november:

werkwoordspelling blad 2.1 en 2.2

 

Donderdag 8 november:

rekenen Taak 2 Bankzaken

 

Dinsdag 13 november:

Informatieverwerking les 7

 

Woensdag 14 november:

Werkwoordspelling blad 3a en 3b

 

Donderdag 15 november:

Topo toets blok 1

 

Vrijdag 16 november:

Dictee blok 2 

 

Donderdag 22 november:

Rekenen taak 3