Groep 3A

Welkom in groep 3A bij juf Jessica   

 

Ik ben Jessica, de juf van groep 3A. Ik ben 32 jaar en ik heb de liefde voor het vak niet van een vreemde. Mijn moeder gaf naast Nederlands aan nieuwkomers ook yogales, en mijn vader was docent op een Hogeschool. Mijn andere passie is nieuwe plekken, talen en culturen ontdekken. 

Na mijn studie, heb ik vier jaar Engels les gegeven in het buitenland: Spanje, Guatemala en Mexico. Hier op de Merkelbachschool, waar kinderen met verschillende nationaliteiten en moedertalen samen komen, heb ik mijn plek helemaal gevonden.

 

Wat is nieuw dit jaar?

 

Veilig leren lezen:

In groep 3 ligt de focus op het technisch lezen. Hiervoor gebruiken wij de methode Veilig leren lezen. De kinderen leren 2 of 3 letters per week. De kinderen leren om zoemend te lezen, ze maken de woorden dus langer: viiiiiisss. De kinderen hebben alle letters geleerd aan het einde van kern 6. Vanaf kern 7 worden de woorden langer en komt er begrijpend lezen bij. Om het leesplezier te vergroten lezen wij vaak in leesboekjes en zijn er allerlei leesspelletjes, zoals de speelleesset, klikklakboekjes, stempelen en woorden flitsen. De kinderen krijgen bij elke kern de woordenlijst mee naar huis. Wij willen u vragen of u elke dag een paar minuten de rijtjes wil lezen met uw zoon of dochter.  

 

Rekenen:

De kinderen leren sommen te maken tot en met 10. Aan het einde van dit schooljaar moeten deze sommen geautomatiseerd zijn. Ze gaan ook leren rekenen met geld, de hele uren aflezen op de klok en ze gaan wegen en meten. 

 

Schrijven:

De kinderen leren eerst het blokschrift te schrijven en de cijfers. 

Vanaf kern 7 leren zij het verbonden schrift.

 

Overige:

Groepsvorming vinden wij erg belangrijk. Daar schenken wij aandacht aan door middel van de Gouden weken en PBS. Ook geven wij verkeer, Engels, tekenlessen, beeldende vorming, gym en krijgen de kinderen om de week muziekles. 

BERICHTEN

07 apr 2020 - Online lessen geven
Ondanks dat groep 3 al een tijdje niet op school is, zien wij elkaar gelukkig nog elke dag. Elke maandag, dinsdag, woensdag en donderdag geven juf Jessica en ik live online instructie. In het begin was dit voor ons allemaal wel even wennen. Heel gek om elkaar niet in het echt te zien, maar via de computer. Gelukkig zijn we er nu een beetje aan gewend en is het fijn om elkaar op deze manier toch nog te zien. Juf Jessica en ik geven instructie van Veilig leren lezen, zo oefenen wij elke dag met nieuwe woorden lezen, spelling en begrijpend lezen. De kinderen vinden het leuk om zo les te krijgen, maar ze missen school, hun vriendjes en de juffen. Laten we hopen dat we elkaar snel weer in het echt kunnen zien, maar tot die tijd moeten we het maar even zo doen. Wij zijn heel heel trots op de kinderen, ze doen goed mee met de online lessen en het gaat heel goed. Nadat de instructie is gegegeven, gaan sommige kinderen nog even gezellig met elkaar kletsen.  

 


31 okt 2019 - Halloween
Vandaag hadden wij een Halloween lunch op school. De kinderen gingen allerlei griezelige spelletjes spelen en ze kregen limonade, pannenkoeken en fruit. De kinderen kwamen verkleed op school, heel erg leuk. 

Vandaag zijn wij ook begonnen met de bussommen. Er zitten bijvoorbeeld 3 mensen in de bus. De bus stopt bij de bushalte en daar staat het + of - teken. Hoeveel mensen zitten er nu in de bus. De kinderen kunnen dit stap voor stap doen met een gekopieerde bus en fiches op hun tafel. De kinderen vonden de bussommen leuk, maar ook best lastig. We gaan ook beginnen met het schrijven de cijfers. We zijn bijna aan het einde van kern 3 van Veilig leren lezen. Volgende week sluiten wij deze kern af met de herfstsignalering. De kinderen komen niet alleen woorden en letters bij de juf lezen, maar ze moeten ook woorden en letters schrijven. 


03 sep 2019 - Welkom in groep 3
We zijn al weer 7 dagen begonnen. De kinderen vonden het de eerste paar dagen hartstikke spannend om naar groep 3 te gaan en dat is ook helemaal logisch. Een nieuwe juf (juf Jessica kende ze al van de kleutergroepen), een nieuw lokaal en dan ook nog eens 3 kleutergroepen die zijn samengevoegd als 1 groep. Het is een grote groep,  33 kinderen. Als we op de trap naar beneden lopen, dan lijkt er geen eind aan te komen. We hebben al heel veel gedaan, we hebben al 3 letters geleerd (de i,k en m) en we hebben deze letters ook leren schrijven in blokschrift. We zijn begonnen met rekenen en op dit moment zijn we bezig met het leren van de rekenbegrippen (meer, minder enz.) We zijn ook heel druk bezig met de Gouden weken en de lesjes van PBS. Deze week gaan we ook voor het eerst beginnen met Engels.

 

De kinderen doen het fantastisch, ze raken al een beetje gewend aan de structuur van groep 3, maar ze missen het spelen in de kleutergroepen wel. Gelukkig spelen wij elke dag ook nog. We hebben een bankje waar ze lekker een boekje kunnen lezen, er is een bouwhoek, een kast met spelletjes en ze kunnen lekker kleien, kleuren en tekenen. Deze week sluiten wij kern Start van Veilig leren lezen af en beginnen wij volgende week met kern 1.