Groep 4

Huiswerk:

  • Tafel van 7!
  • Blijven oefenen tafel 1 t/m 7 en 10
  • Lezen !!

 

Activiteiten:

  • Maandag 3 juni: start Cito toetsen. Op tijd naar bed dus !
  • Maandag 10 juni: Pinksteren, vrij. 
  • Maandag 17 juni: Juffendag: we vieren de verjaardagen van de juffen.
  • Maandag 1 juli: Rapporten mee naar huis
  • Donderdag 11 juli: Laatste dag school, vakantie !
Welkom op de groepspagina van groep 4. 

We zijn een enthousiaste groep die veel zin heeft om te leren.

 

Op dinsdag en donderdag hebben wij gymles.

We douchen na het sporten en daarom nemen wij ook een handdoek mee!

 

 

Als je net allemaal berichten hebt getypt, en je per ongeluk het venster wegklikt zonder op te slaan...

Verhaaltjes komen dus nog ! Foto's staan wel in ons fotoalbum :).

 

Groetjes,

Groep 4.

 

 

 

 

Judo les dinsdag 9 april

Op dinsdag 9 april hebben wij een Judoles gehad van meester Dennis! We hebben geleerd om mooi rechtop te zitten en hebben geoefend met verschillende judo worpen!

We krijgen nog meer lessen, waar we onwijs veel zin in hebben.

 

Grote Rekendag 2019

Op woensdag 4 april 2019 hebben we tijdens de Grote Rekendag, met het thema 'Uit Verhouding' onderzoek gedaan naar de maten in onze eigen omgeving. We hebben geleerd hoe groot we zelf ongeveer zijn en dit vergeleken met andere maten.

 

We begonnen deze dag met de hele school aan de Grote Rekendag. Er was een modeshow, waarbij kinderen uit iedere groep over de catwalk gingen met kleding die niet goed paste of andere voorwerpen die uit verhouding waren. Zo liepen Yasmin, Twan, David, Liliaya & Shaily over de catwalk met voorwerpen die heel groot of juist heel klein waren. 

 

Na de modeshow hebben we in de klas kennisgemaakt met Marco, een kindje dat maar 60CM lang is. We hebben bedacht hoe hij eruit zou zien en hem getekend. Maar we kwamen er als snel achter dat de verhoudingen in onze tekeningen niet klopten.

 

Daarom hebben we geleerd dat als we onze arme opzij steken, dat wij net zo lang zijn als van onze ene hand naar de andere hand. Maar ook dat onze navel iets boven de helft van ons lichaam zit en dat ons hoofd maar liefst 6 x in ons lichaam (in de lengte) past !! Dit moest dus ook zo zijn bij onze Marco, in verhouding dus !

 

We sloten de dag af met opdrachten, waarbij we voorwerpen in de school moesten wegen en  opmeten. Kortom een hele leerzamen en gezellige dag !

 

Project Betalen

Bij de opening van de projectweken, met als thema: betaalmiddelen, is er op school een ruilmarkt georganiseerd. Dit omdat heel vroeger, toen er nog geen 'geld' was er werd geruild. Deze ruilmarkt diende als start voor het project, waarna iedereen in de groep naging wie er met allerlei nieuwe spullen in de klas terugkwam. En ja hoor, het ruilen was een succes. Soms is er wel 4 x geruild ! Wat leggen die spullen dan een weg af tussen allemaal mensen. 

 

De weken erna hebben we geleerd wat betaalmiddelen zijn en hoe je aan geld komt (werken, zakgeld, klusjes doen). We gaan nog leren wat veel geld kost, wat weinig geld kost en wat duur en goedkoop betekent ! 

 

Rembrandthuis !

De afgelopen weken hebben we in de klas geleerd over Amsterdam & Rembrandt van Rijn. We hebben geleerd hoe Amsterdam is ontstaan en wat de belangrijkste kenmerken van Amsterdam zijn. Zo hebben we geleerd over gevels van grachtenpanden, wat grachten zijn en hoe Amsterdam er vroeger uitzag. We hebben ook geleerd over Rembrandt van Rijn, zijn schilderijen, de tijd waarin hij leefde en over zijn familie.

Maandag 18 maart zijn wij Amsterdam in geweest om het geleerde in 'het echt' te mogen bekijken. Ook zijn we naar het Rembrandthuis geweest waarbij we het huis van Rembrandt hebben bezocht. We hebben daar een rondleiding gekregen en geleerd dat ze vroeger in een bedstee sliepen, dat kinderen bier dronken in die tijd en dat ze vroeger veel kleiner waren!

 

De foto's van het rembrandthuis kunt u vinden in ons album !

 

Buiten eten ! 

Op dinsdag 26 februari was het heerlijk lenteweer! Daarom hebben wij lekker buiten kunnen eten in het zonnetje. hmmmmm

 

Tuinles !

Op woensdag 6 maart hebben we een tuinles gehad die ging over het weer. We hebben geleerd dat de wind uit een windrichting komt: noord, oost, zuid of west en dat de wind een bepaalde kracht heeft. Dat noem je de windkracht. We hebben bekeken wat het weer op deze dag met de vogels deed. Met mono-kijkers hebben we het gedrag van de vogels bekeken  en we hebben geleerd dat met en sterkere windkracht de vogels 'liften' op de wind. Ze hebben dan een langere tijd hun vleugels wijd en gebruiken de wind op op te vliegen !

 

Tot de voorjaarsvakantie...

Tot aan de voorjaarsvakantie heeft groep 4 keihard gewerkt! Er zijn cito's gemaakt, gedichten geschreven, er is voorgelezen en we zijn het project gestart waarbij we kennis opdoen over Amsterdam en Buitenveldert.

 

Maar laten we maar bij het begin beginnen: woensdag 23 februari hadden we het voorleesontbijt. 's ochtends waren de tafels gedekt en voor iedereen lag er een croissantje, wat fruit en wat te drinken klaar. We hebben toen in de groep gelezen in het Poëzie album van de moeder van Yasmin: Lindsey. Er stond een gedicht in van haar groep 4 juf! We hebben toen besproken wat het gedichtje betekent, wat de rijmwoorden- en klanken waren. 

Hierna kwam de moeder van Arthur maar liefst 3 gedichten voordragen. Ja, niet lezen, voordragen! Wat vonden we dat knap: helemaal uit het hoofd een gedicht vertellen, wauw! En wat was het leuk en gezellig!

 

Tijdens het harde werken de afgelopen weken hebben de kinderen zo goed hun best gedaan met betrekking tot de gedragsafspraken in de school, dat er 3 vliegers omhoog waren. Als beloning hebben we samen film gekeken in de klas. Natuurlijk met wat lekkers erbij :). 

 

De laatste paar weken hebben we in de groep hard gewerkt aan het project dat gaat over Amsterdam en de wijk waarin de school staat: Buitenveldert. We hebben geleerd hoe Amsterdam ontstaan is, wat belangrijke punten binnen amsterdam zijn en hebben een onderzoekje gedaan hoe iedereen in de groep naar school toekomt. 

 

 

Na de kerstvakantie 

GELUKKIG NIEUWJAAR! Dat wensen wij elkaar om 12 uur op op 1 januari. Afgelopen maandag hebben we het daarover gehad. Je wenst elkaar een gelukkig nieuwjaar, maar wat betekent dat nu eigenlijk ?! We hebben allemaal een wens voor een ander, of voor onszelf bedacht en opgeschreven in een mooie zin. Want dat is wat we leren in groep 4: een mooie zin schrijven, met hoofdletter en een punt! 

 

De afgelopen twee dagen hebben we ons in de klas ook gefocust op de groepsvorming  en daar gaan we voorlopig ook nog mee door. Tijdens groepsvormingsactiviteiten leren we elkaar goed kennen, maar leren wij ook samen oplossingen zoeken voor problemen en deze op te lossen door samen te werken! Zie op de foto’s hoe wij, door overleggen, opdrachten met elkaar hebben uitgevoerd! En het was lastiger dan het lijkt !

 

Tot snel !!

 

Van de herfst- kerstvakantie!

Wauw ! Wat een drukke tijd zo, tot die kerstvakantie.. Een lange tijd niets geschreven, dus we hebben heel veel leuke dingen om te vertellen! Zo hebben we kleuterbezoek gehad in de klas, een tuinles gekregen van juf Mirjam, pepernoten gebakken, is Sinterklaas op bezoek geweest en hebben we het over geld gehad, omdat de juf in New York is geweest! Morgen staat het kerstdiner op het programma en daarna lekker vakantie.. Dan zien we elkaar allemaal weer in het nieuwe jaar !

 

Workshop

Laten we nog even teruggaan, trouwens, naar voor de kerstvakantie: we hadden nog een workshop gekregen vanuit de Krakeling. Foto's kunt u vinden in ons fotoalbum !!

 

Kleuterbezoek

Zoals jullie ouders weten, werken wij met PBS: dat o.a. inhoudt dat we goed gedrag positief bekrachtigen. Dit doen wij met complimenten maar ook met beloningskaartjes. Het broertje van Twan, Jurre, zit eigenlijk bij de kleuters. Maar omdat hij beloningskaartjes had gespaard, mocht Jurre een kwartier lang bij zijn broer Twan in groep 4 kijken. Ze zijn heel lief samen gaan lezen en Jurre heeft mee gedaan met de leesles! Zie je ze op de foto? Leuk he ! Wij waren heel blij met het bezoek van Jurre, want dit was natuurlijk wel een beetje bijzonder!

 

 

Tuinles

In onze mooie schooltuin, groeien (inmiddels) weer wat planten. Van juf Mirjam hebben wij de opdracht gekregen om een mooi plekje tussen die planten te zoeken voor de beestjes die er leven. Wij moesten bij dit plekje bedenken waarom dit zo een fijn plekje zou zijn voor de beestjes. Bijvoorbeeld: omdat er veel bladeren op het plekje zijn, waaronder ze kunnen schuilen tegen wind en regen. Of bij veel takjes, waarop zij konden springen en dus leuk konden spelen. 

 

Pepernoten bakken! 

Op maandag 3 december hebben we in de klas pepernoten gebakken! Met twee kleine oventjes, heel veel deeg en lieve hulpouders hebben we van het deeg bolletjes gemaakt. Deze moesten natuurlijk wel op de ovenplaten passen. Daarom hebben we bedacht dat we 4 rijen van 4 pepernoten moesten maken. Dus dat zijn samen op een plaat: 4 x 4, dus  16 pepernoten. Zelfs bij het pepernoten bakken, zijn we dus bezig met rekenen! 

 

door de hele school rook de lekkere geur van de gebakken pepernoten, die we de volgende dag tijdens het werken lekker mochten opeten! Bekijken jullie de foto's in ons album?!

 

Sinterklaas

Op woensdag 5 december kwam de Sint op bezoek op school en in de klas ! We hebben heel hard gewerkt om een gedicht voor de sint te maken. Gelukkig hadden we al geleerd hoe we rijmwoorden met goede rijmklanken moesten maken. Toen het gedicht eenmaal af was, hebben we heel hard geoefend om het gedicht uit ons hoofd te leren. Dit, zodat we tijdens ons optreden voor Sinterklaas, ons mooie gedicht, écht konden voordragen aan de Sint. En wat is dit goed gelukt op 5 december. Wat hadden de kinderen in groep 4 goed geoefend!! Door al dit oefenen, kon het hele gedicht zonder hulpbriefje, worden voorgedragen aan de sint.

Juffie was super trots op deze kanjers !!

 

Tijdens het bezoek in de klas, kwam de Sint met cadeautjes en mochten wij laten zien waar we heel goed in zijn. Bekijk de foto's in ons album maar om een indruk te krijgen van onze Sint dag !

 

Geld!

Omdat de juf in New York is geweest, hebben we gesproken over deze mega grote stad. Vragen die van de kinderen kwamen waren: "Hoe heeft u betaald?" en "Welke taal spreken ze daar?"

 

Tijdens het leren van de tafel van drie kwamen de kinderen met de vraag: "hoe zeg je de tafels eigenlijk in het Amerikaans?" We hebben toen geleerd dat je in plaats van 'keer' 'times' zegt. Dus "three times three" Zo hebben we de tafel van drie in het 'Amerikaans' geleerd en geoefend! 

 De volgende dag heeft de juf 'dollars' uit Amerika meegenomen. Dit zodat de kinderen konden zien waarmee de juf in New York heeft betaald. De kinderen hebben zelf ook geld uit andere landen meegenomen. Zo was er geld uit: Suriname, Denemarken, Bulgarije, Roemenië en Marokko. We hebben gekeken naar hoe het geld heet en hoe de briefjes eruitzien. We hebben hierna besproken wat de verschillen en overeenkomsten zijn met de euro. Zo konden we een paar conclusies trekken: Op de euro staan gebouwen, terwijl op de Amerikaanse dollars mensen staan afgebeeld. We hebben geleerd dat dit presidenten waren van Amerika.  Ook hebben we gezien dat de Dollar niet in kleur is en de biljetten uit andere landen wel kleurtjes hebben.

 

Na de herfstvakantie !

Na de herfstvakantie zijn we gestart met het thema: Computational Thinking. 

De woorden die we erin herkennen, zeggen eigenlijk wat het betekent: computer denken. 

Dus hoe de computer denkt. De computer kan alleen kleine correcte stapjes uitvoeren. En daarom leren wij denken in kleine stapjes. Dit zodat we later een groter probleem kunnen oplossen!

 

We zijn begonnen met het bedenken wat nu eigenlijk computers zijn en wat zij doen. Toen dit eenmaal duidelijk was, hebben wij zelf een voorwerp gekozen, dat in de toekomst een computer zou kunnen zijn. Zo is er een doodgewone tafel gekozen. Door in deze tafel een computer te stoppen, kan deze zelf de tafel dekken! Zo is er ook bedacht dat een klok de tijd aangeeft voor de vakken op school. En een boek, die kan voorlezen.  Zo heeft iedereen in de klas allemaal creatieve computers getekend op papier. Deze kunt u bewonderen in de gang op school.

 

Groep 4 heeft ook een tweede workshop gevolgd van Marit, van het Jeugdtheater de Krakeling. Zij heeft ons verteld over Robots en hoe een robot eruit ziet. We hebben ook zelf onze eigen robot getekend!

Op woensdag 31 oktober was het dan zover: we mochten naar de voorstelling 'Robotje' in het jeugtheater de Krakeling. Omdat er een ongeluk was gebeurd, moesten we heeeel lang wachten op de bus. Hierdoor waren we bijna te laat....

We hebben gelukkig niets hoeven missen van de voorstelling en hebben met spanning gekeken naar het verrassende en prachtige decor. Doordat er niet gepraat werd door de acteurs, konden we lekker onze eigen fantasie de loop laten. Wat hebben we gelachen om Robotje en hoe zij communiceerde met de mens.

 

Deze week gaan we verder met het thema computational thinking en leren we hoe we een groot probleem in kleine stukjes moeten oplossen !

 

Komt u gezellig vrijdag langs, om te kijken wat we allemaal gedaan hebben?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De weken erna....

De informatie avond is geweest, de eerste toetsen zijn gemaakt en de kinderboekenweek is begonnen! Het is hard werken in groep 4, maar we doen ook leuk dingen tussendoor! Zo hebben we een herfstwandeling gemaakt, grote waterverftekeningen gemaakt op behang en gedanst tijdens de kinderboekenweek. Lees maar mee!

 

De herfstwandeling

Tijdens de herfstwandeling hebben we gezocht naar allerlei dingen die van bomen vallen tijdens de herfst. Zo hebben we kastanjes, eikeltjes, verschillende kleuren bladeren en takjes gevonden. De komende weken maken we hier een herfstmobiel van tijdens de bevo- les!

 

Projectlessen

Inmiddels hebben we met rekenen al een aantal projectlessen gehad. Tijdens deze lessen leren en oefenen we klokkijken, met geld bedragen samenstellen én meten & wegen! Zo hebben we geleerd hoeveel een centimeter is en hoe je moet meten met een liniaal. Vandaag hebben we geleerd, hoe zwaar een kilo is. We hebben hierna kunnen bedenken wat zwaarder en lichter is. Noah wist, dat 1 kilo hetzelfde is als 1000 gram. Lukas heeft erna ondekt dat twee flesjes zeep van 500 samen ook 1 kilo zijn!

 

Kinderboekenweek

Tijdens de opening van de kinderboekenweek hebben we kennis gemaakt met Takkie, de hond van Jip & Janneke die voorlopig nog even bij ons in de klas blijft logeren. Het thema van de kinderboekenweek is vriendschap. Tijdens deze week hebben we veel hierover veel gepraat en gelezen. We hebben door die gesprekken met elkaar bedacht wat allemaal bij vriendschap hoort. En al die dingen die bij vriendschap horen, hebben we geschilderd in een gezamenlijke tekening. 

 

Fotoalbum

U kunt in het fotoalbum van groep 4 (rechtsonderin op deze pagina) overige foto's vinden die gemaakt zijn tijdens schooltijd. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De eerste weken op school

We zijn een gezellige groep met veel praatjes. Maar wij weten ook hoe er hard gewerkt moet worden. We hebben al veel geleerd en daar gaat dit eerste stukje op de groepspagina dan ook over. 

 

We hebben al geleerd wat klinkers en medeklinkers zijn. Dit is soms nog best lastig, maar gelukkig oefenen we hier heel veel mee. We kunnen al woorden schrijven met twee en drie medeklinkers aan het begin én het einde van een woord!! Wanneer we dit doen, zijn wij bezig met spelling.

We kunnen ook al keersommen maken. We zijn nu bezig met het leren van de tafel van 10. Deze zeggen we dan op bij de juf en dan vraagt de juf nog wat keersommen door elkaar. Hebben we dan alle antwoorden vlot en correct opgezegd dan mogen we een sticker opplakken achter onze naam! Dit betekent dan dat wij de tafel gehaald hebben.

 

We hebben ook al geleerd wat een oppervlak is en hoe je een oppervlakte zou kunnen meten. Dat zie je op de foto hiernaast!

 

Naast hard werken vinden wij het ook heel leuk om zelf vormen te maken. Zelf vormen maken doen wij bij het vak Bevo. Dat betekent Beeldende Vorming. Dan gaan we bijvoorbeeld tekenen, kleuren, knippen of verven.We hebben tijdens deze les Bevo eerst besproken wat vriendschap is en welke woorden hierbij horen. Deze woorden hebben we opgeschreven in een woordspin. Hierna hebben we de woorden uit de woordspin in de tekening verwerkt. Het resultaat zult u volgende week woensdagochtend kunnen bewonderen in de school. Tijdens de start van de Kinderboekenweek!!

 

Kijken jullie af en toe op onze groepspagina? 

Dan kunt u lezen over alles wat wij in groep 4 doen!!


Schoolreis groepen 1-7 op 29 mei 2019 
Groep 5 2018/2019 
Ruilmarkt 
GROEP 1/2B 18-19 
Sinterklaas 2018 
18/19 Groep 5 
Groep4 18/19 
Schoolreisjes 2018 
Internationalisering 
Groep 7 foto's 
17/18 groep 4 
Groep 1/2b 17-18 
Teamuitje 
Studiedag directies 11 juli 2017 
Schoolreisjes 2017 
Bliksemstage groep 7 
Onderzoekend Leren: Energie 
4 november 2016 Ontvangst leerlingen van Japanse School 
Naar de Hermitage 
Groep 4 op bezoek bij Mevrouw Uil 
Zeilclinic Hiswa te Water. 
Met Stanley op vakantie 
Creatief Atelier Broodje Gezond 
Verjaardag van de juffen 
Schoolreisje 2016 
Groep 4 Project Onderzoekend Leren 
fotoalbum groep 7 
Voorleesontbijt 2016 
Kerstdiner 2015 
Kerstbuffet 
Bezoek Vrije Universiteit 
Pietengym 
Free Running 
Afscheid meester Ronald 
Onderzoekend Leren 
Kabouterpad 
50 jaar Merkelbachschool 
Fotoalbum Taal Talentklas  
Paasontbijt 2015 
Fotoalbum Groep 8 
Fotoalbum Groep 1/2b